4 ознаки журналіста майбутнього

#medianext_ua

Ініціативність. Журналіст буде змушений виходити за межі завдань, затверджених на «планьорках». Кількість інформації, яку потрібно опрацювати та інформаційних подій, на яких треба побувати, змінюватиметься з калейдоскопічною швидкістю – і ніяке планування тут не допоможе. Тепер мало опитати респондентів, журналіст повинен бути готовим мчати в сусідній район на залізничну аварію, обмежившись мобільним зв’язком з редакцією. І найважливіше – взяти на себе відповідальність і не боячись ризикувати часом (аварія на залізниці може виявитись фейком). Принцип «у редактора голова велика, хай він думає» піде у небуття.

Самоосвіта. В майбутньому і самоуки, і «професійні» журналісти будуть приречені на посаду керівника відділу анекдотів на останній сторінці, якщо не будуть займатись самоосвітою.
Швидкість впровадження нових медійних і мережевих інструментів, розробка технічних новинок та поява нових підходів у медіа утворюють колосальний розрив між журналістами, які ними володіють і тими, хто працює «традиційно».

Кейс аварії в метро (умовний приклад). Журналіст А збирає інформацію традиційним шляхом: місце події, коментар влади, опитування свідків. Журналіст Б отримує інформацію мережевими каналами (коментарі влади (в розсилках новин), статистика аналогічних катастроф (самостійний пошук в інтернеті), фото-відеозаписи свідків з місця катастрофи, записи блогерів (напр.в Росії два блогери були в потязі під час вибуху).
При цьому журналісту Б зовсім необов’язково відмовлятися від традиційного інструментарію, треба лише поповнювати свій професійний арсенал – і ніякий талант не покриє колосальну різницю в поінформованості.

Універсальність, а точніше багатофункціональність, буде затребувана відразу в кількох сферах: технологічній (володіння фото аудіо- та відеотехнікою), комунікаційній (використання в роботі онлайн-трансляцій, skype, etc), мережевій (пошук та аналіз інформації .

Фото журналіста не матимуть художньої цінності робіт фотографа, але це і непотрібно. В інформаційну епоху фото мають задовольняти інформаційні запити.
Зростання кількості інформації змушуватиме все ширше використовувати user generated content у всіх його проявах – від місцевих детективних агентств бабусь на лавочках до громадянських журналістів з Flip в руках.

Необхідні мінімальні знання у роботі адмінки - в майбутньому журналіст викладатиме матеріал на сайт власноручно. Утримання працівника з епічною назвою «Той, Що Викладає На Сайт» - зайва витрата ресурсів, яка знижує оперативність інформації.

Мобільність. Журналіст майбутнього буде змінювати свої пріоритети в плануванні часу з швидкістю зміни подій та інфоприводів – тобто ДУЖЕ часто.
Тренінги та самовчителі на тему «Як підкорити час і керувати обставинами» безнадійно застаріють – тайм-менеджмент буде корисний для грамотного підлаштування під події - підлаштувати їх під себе за принципом : «сьогодні інтерв’ю, завтра поїздка в район» вже не вийде. Ніякі глобальні стратегічні планування не допоможуть. Обставини будуть змінюватись з калейдоскопічною швидкістю.

Олексій Тяжков oko_ua, записані 15 червня.

Комментарии